POLANA KULTURY Centrum Biblioteczno-Kulturalne w Orzyszu.
XVI Orzyskie Spotkania Folklorystyczne -Warsztaty kulinarne "Świąteczne Mazurskie Smaki" z Małgorzatą Malik
Małgorzata Malik, restauratorka zaprosiła nas do swego domu w Orzyszu na warsztaty kulinarne, aby zaprezentować „Świąteczne Mazurskie Smaki”. Towarzyszy jej znakomity kucharz, Dominik Lipiński.
Duet krok po kroku pokazuje, jak sięgając do prostej, mazurskiej kuchni, przygotować wigilijne dania, które wyglądają i smakują wykwintnie.
Dania świąteczne w kolejności ich przygotowania:
1. ziemniaki w skorupkach, w sosie ze śledzia ze śmietaną i cebulą, ozdobione chipsem z sera;
2. ślimaki ze śledzia polane sosem
3. tatar ze śledzia solonego;
4. pierogi z kapustą i grzybami w cieście drożdżowym;
5. sałatka z buraczków, pomarańczy, sera z czarnuszką oraz orzechów;
6. sandacz w sosie kurkowym z kaszotto;
7. deser z Oreo, mascarpone, serka waniliowego polany musem malinowym
Warsztaty zrealizowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.